Alastair Philip Wiper

unnamed (Medium)

Where and when did you take this photograph?

This photograph was shot in a storage warehouse a CERN, Geneva, Switzerland, on May 15. 2013, at 10:36.

How was the atmosphere there?

Quiet, a bit dusty, mostly overcast as there was a big warehouse door open to the left of the picture and it was a cloudy, rainy day outside.

Any technical aspects about the shooting that you want to point out?

I used a digital camera and a tripod, with a shutter release cable, and the available light.

How did you get in?

I am doing a long term personal project about the facilities at CERN, so I have some contacts there that get me access.

Had you been there before?

I have been to CERN before, but never in that building.

What do you find most interesting about this image?

The large circular object is a full scale plywood replica of part of the “ATLAS Experiment”, one of the particle detectors on the Large Hadron Collider, which was built to train the engineers how to install different parts of it. I’m not sure if it has been used since the construction of the detector was completed in 2008, we found it at the back of a storage warehouse. There are a lot of things that work for me in this image: the playfulness and contrast of having something so technically advanced replicated in wood; the representation of something that is the most advanced machine that has ever been built by mankind put at the back of a warehouse and forgotten about; the way the circles are aligned.


Alastair Philip Wiper is an English photographer based in the Copenhagen.

The image and interview selected are part of the editorial project “1 Photo(grapher)”.

Advertisements